W marcu 2017r. uczniowie edukacji wczesnoszkolnej dołączyli do programu "MAM KOTA NA PUNKCIE MLEKA" organizowanego przez Polska Izbę Mleka. Ideą programu jest: promowanie pozytywnego wizerunku mleka i jego przetworów, zwiększenie poziomu wiedzy na temat walorów odżywczych mleka i przetworów mlecznych oraz edukacja w zakresie zasad prawidłowego odżywiania.
Nie od dziś wiadomo, że "czym skorupka za młodu nasiąknie..." dlatego też chcemy, aby najmłodsi uczniowie mieli wiedzę i propagowali zdrowe nawyki żywieniowe w swoim otoczeniu.
4 kwietnia przeprowadzona została nietypowa lekcja-"mleczna lekcja", której celem było kształtowanie nawyku picia mleka i spożywania jego przetworów oraz zapoznanie uczniów jak drzewiej z mlekiem bywało...
Prowadząca zapoznała wszystkich zebranych z etapami przetwarzania mleka na: mleko zsiadłe, śmietanę, masło, serek podpuszczkowy, serwatkę, maślankę, ser biały. Uczniowie przenieśli się do góralskiej kuchni, gdzie w otoczeniu drewnianych łyżek, łopatek, sitek, glinianych garnków, wszystkimi zmysłami doświadczali wyrobu mlecznych produktów. Najsmaczniejszą częścią lekcji była degustacja, na którą wszyscy czekali z niecierpliwością. Uczniom najbardziej smakowało samodzielnie zrobione masło w maśniczce posmarowane na świeżym, chrupiącym chlebku.... mniam:)
Zobaczcie jak było pysznie na zdjęciach oraz filmiku.