Sprawozdanie z realizacji projektu „Tradycje i zwyczaje naszego regionu” realizowanego w roku szkolnym 2003/2004
I. CELE PROJEKTU
Budowanie jedności w obrębie państw europejskich poprzez pogłębianie wiedzy nt. krajów partnerskich.
Zapoznanie uczniów z tradycjami i zwyczajami istniejącymi w naszym regionie związanymi ze świętami Bożego Narodzenia, Wielkanocą, Karnawałem oraz Świętem Pieczonego Ziemniaka i Sobótką.
Poznanie zwyczajów i tradycji Włoch, Hiszpanii i Malty (regionów gdzie znajdują się szkoły partnerskie).
Wymiana wytworów plastycznych i literackich.
Korespondencja z uczniami ze szkół partnerskich.
Pogłębianie umiejętności tłumaczenia na język angielski i niemiecki oraz na język polski.
Wykorzystanie poczty elektronicznej do korespondencji między szkołami partnerskimi.
Wykorzystanie programów multimedialnych oraz Internetu do zdobywania informacji
o zwyczajach i tradycjach polskich oraz państw partnerskich.Przezwyciężenie niepowodzeń szkolnych i agresji uczniów poprzez zaangażowanie
w realizację projektu uczniów mających negatywny stosunek do nauki, szkoły...Wymiana doświadczeń nauczycieli z zakresu metod, celów, środków dydaktycznych.
DZIEDZICTWO KULTUROWE:
-
rozszerzenie wiedzy na temat innych kultur-
poszerzenie form zorganizowania wolnego czasu poprzez realizację projektu
II. ZREALIZOWANE DZIAŁANIA
Uczniowie:
poznali historię ziemniaka, historię kolędy „Cicha noc”, historię zwyczajów adwentowych, bożonarodzeniowych i karnawałowych, historię święta wiosny oraz świat wielkanocnych i sobótki,
przygotowali inscenizację nt.
Historia ziemniaka na wesoło
Jasełka
Zapusty m.in. maszkary, tańce, bale, maski
Dziady Śmiguśne
W poszukiwaniu kwiatu paproci
przygotowali przepisy kucharskie potraw:
z ziemniaka
wigilijnych
tłustego czwartku
śniadania wielkanocnego
zorganizowali degustację wybranych potraw:
z ziemniaka
wigilijnych
tłustego czwartku
śniadania wielkanocnego
wykonali prace plastyczne różnymi technikami,
wykonali prace literackie związane z omawianą tematyką (Kulig, Powitanie wiosny, Niedziela Palmowa),
wykonali reklamę ziemniaka,
wykonali tłumaczenia wybranych przepisów oraz wybranych utworów literackich na język angielski i włoski.
III. EFEKTY KOŃCOWE
Uczniowie wykonali:
książki kucharskie (książki przekazane przez szkoły partnerskie stanowią dokumentację szkoły),
albumy ze zdjęciami,
kalendarze świąt,
prace plastyczne:
-
Święto ziemniaka,-
Święta Bożego Narodzenia,-
Karnawał,-
Powitanie wiosny,-
Święta Wielkanocne,-
Sobótka,teksty literackie,
kartki świąteczne,
ozdoby choinkowe,
stroiki świąteczne,
wystawy prac plastycznych,
scenografie do inscenizacji,
stroje, rekwizyty...
Przedmioty objęte projektem:
nauczanie początkowe,
w klasach IV – V – VI: język polski, historia, przyroda, religia, sztuka, informatyka, język angielski, język niemiecki, zajęcia pozalekcyjne, biblioteka.
V. WYJAZDY ZREALIZOWANE W PROJEKCIE
1. Włochy – Sycylia – Biancavilla - październik 2003r.
2. Malta – Gozo – Victoria - maj 2004r.
W trakcie wizyt następowała wymiana doświadczeń z realizowanego projektu:
·
W październiku ustalono szczegóły do realizowanego projektu oraz nasza szkoła przedstawiła rezultaty po obchodach Święta Pieczonego Ziemniaka.·
W maju nastąpiło planowanie na rok szkolny 2004/2005 oraz ustalenia metodPodczas obu wizyt nauczyciele wymieniali się doświadczeniami z zastosowanych metod oraz możliwości realizacji projektów w różnych krajach i w różnych środowiskach.
Obie wizyty były ściśle związane z realizacją projektu i przyczyniły się do poznania pracy szkół we Włoszech i na Malcie.
VI. LICZBA UCZNIÓW
1. Liczba uczniów uczestniczących w projekcie ogółem: 996, w tym:
dziewczynek – 504
chłopców – 492
2. Języki jakimi posługiwano się w trakcie trwania realizacji projektu to język angielski, włoski i niemiecki.
3. Rozszerzenie wiedzy na temat innych kultur nastąpiło poprzez wymianę korespondencji, wytworów plastycznych, wiadomości oraz różnych prac literackich.
5. Projekt SOCRATES-COMENIUS:
wzbogacił wiedzę na temat jedności Europy i roli Unii Europejskiej w integracji kontynentu europejskiego,
podnosił zakres umiejętności i wiadomości uczniów na temat tradycji i zwyczajów regionu Małopolski, a także szkół partnerskich,
zmniejszenie agresji i niezdrowej rywalizacji między uczniami,
pozwolił zapomnieć o tęsknocie za domem i rodzicami,
dawał nadzieję i wiarę we własne siły uczniom słabym i mającym trudności w nauce,
wpłynął na kształtowanie postaw uczniów,
X. OCENA
Ocena wewnętrzna i zewnętrzna została dokonana poprzez przeprowadzenie ankiet dotyczących tradycji i zwyczajów poszczególnych świąt zgodnie z zaplanowanym harmonogramem Programu Europejskiego COMENIUS, a także ankiet oceniających realizację projektu przez dzieci i zaproszonych gości. Do tychże badań wykorzystano następujące narzędzia badawcze:
ankietę dla gości zaproszonych na uroczystości związane z realizacją programu COMENIUS,
ankietę ewaluacyjną dla uczniów z klas IV, V, VI oceniającą realizację programu COMENIUS,
ankiety dotyczące wiadomości jakie dzieci posiadają nt. poszczególnych świąt tj.
Ř
ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA,Ř
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA,Ř
TŁUSTY CZWARTEK,Ř
ŚWIĘTA WIELKANOCNE,Ř
SOBÓTKA